středa 10. srpna 2016

Bazalka pravá

Tato jednoletá bylina pochází z Indie. Pěstuje se v mnoha rozličných kultivarech, lišících se nejen velikostí keříku, ale i barvou a tvarem listů. Určitě patří mezi nejdůležitější zelená koření, bez kterých se neobejde žádný kuchařský mistr. Bazalka má specifickou a velmi intenzivní vůni - nejenže dobře chutná, ale dokáže i zlepšit náladu. Éterický olej z bazalky má antidepresivní účinky (stačí vdechovat jeho vůni nebo přidat 5 – 10 kapek do koupele). Kromě vonných silic obsahuje vitaminy, enzymy i důležité minerální látky. Bazalku můžeme pěstovat na zahrádce, ale i na balkoně, v truhlících nebo ve směsi s ostatními bylinkami ve velkých hliněných nádobách. Lze ji pěstovat i v bytě, pokud bude mít dostatek světla. Na venkovní záhon ji však můžeme vysazovat až tehdy, neklesají-li teploty pod 12° V (což odpovídá polovině května), ale i tak zpočátku přikryjeme bazalku na noc netkanou textilií. Vyséváme ji po špetkách ve vzdálenosti cca 20 cm, později ji vyjednotíme. Pozor, nemá ráda přesazování! Nesnáší přemokření. V létě můžeme bazalku vysít znovu, abychom ji měli stále čerstvou po ruce. Bazalka se špatně suší – černá a ztrácí mnoho ze své vůně, a tak ji raději konzervujeme zmrazováním. Jednotlivé lístky vložíme do zásobníku na led (kostičky) nebo je zlehka potřeme olivovým olejem a vložíme do mikrotenového sáčku, pevně uzavřeme a dáme do mrazničky. V kuchyni se bazalka nejčastěji užívá do italských pokrmů (těstovin, salátů, apod. ), můžeme ji však použít i do omáček, polévek nebo do pokrmů z luštěnin a mletého masa. Velice dobrá je do nakládáné zeleniny a do ochucených bylinkových octů a olejů. Bazalku přidávejte do pokrmů těsně po ukončení varu!


Žádné komentáře:

Okomentovat