úterý 2. srpna 2016

Višňové řezy

250 g másla, 200 g cukru, špetka soli, 5 vajec, 100 ml mléka, 100 g mletých mandlí, 5 kapek mandlového aroma, 300 g polohrubé mouky, 30 g kakaa, 1 balíček prášku do pečiva.
Na ozdobení : 2 sklenice kompotovaných višní (po 700 ml), 2 sáčky bílé dortové polevy (Vitana), 2 lžíce cukru, 250 g smetany, 1 sáček vanilkového cukru, 3 lžíce sekaných pistácií

Máslo utřeme spolu s cukrem a solí do pěny. Potom postupně zašleháme vejce a 80 ml mléka. Přimícháme mleté mandle a pokapeme mandlovou trestí. Mouku prosijeme s práškem do pečiva a vmícháme do těsta. Řidší těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu část necháme světlou a do druhé vmícháme kakao se zbylým mlékem. Plech vyložíme pečícím papírem. Nejprve rozetřeme kakaové těsto a přes něj přelijeme světlé. Polévkovou lžící urovnáme těsto, přitom pravidelně, vlnkovitě zatlačujeme světlé těsto do spodní tmavé vrstvy. Vznikne tak zajímavá kresba řezu. Višně rozložíme po těstě. Plech dáme do rozehřáté trouby a pečeme asi 40 minut. Po upečení necháme vychladit. Dortovou polevu zalijeme 250 ml višňové šťávy, přidáme cukr a promícháme. Smetanu osladíme vanilkovým cukrem a ušleháme dotuha. Lehce vmícháme dortovou polevu rychle, aby neztuhla. Do cukrářského sáčku dáme větší ozdobnou hubičku a naplníme jej smetanovým krémem. Na koláč šikmo nastříkáme mřížky. Posypeme jemně nasekanými pistáciemi. 

Žádné komentáře:

Okomentovat