úterý 9. srpna 2016

Řebříček obecný

S touto vytrvalou bylinkou se často setkáváme na suchých loukách, pastvinách i lesních pasekách. Má štíhlé čárkovité listy a na řídce olistěných stoncích špinavě bíle nebo růžové květy. Voní a chutná hořce kořenně, trochu jako heřmánek, stejně jako heřmánková i řebříčková silice obsahuje azulén a tmavě modrý olej, který á protizánětlivé účinky. Mimo jiné obsahuje ještě hořčiny, flavonoidy a třísloviny. Řebříček působí na uvolnění křečí, povzbuzuje žaludečních šťáv, léči poruchy trávení, nadýmání, nachlazení, pomáhá při horečce. Jelikož má příznivý vliv na srážlivost krve, lze ho použít při krvácení, a to jek zevně (krvácení nosu, drobná poranění), tak i vnitřně (např. při silné menstruaci). Bylina má také čisticí a hojivé účinky (je vhodná na mastnou pleť), používá se do zubných pást, pleťových vod a koupelí. Řebříček se v zahrádkách nepěstuje, snad jen šlechtěné okrasné kultivary – červený a žlutý, ale jeho výluh je možno užít jako hnojivo – urychluje např. rozklad kompostu. Rostlinu sbíráme po celý rok – květy, listy i celou nať. Snadno se suší. V kuchyni používáme hlavně mladé lístky do salátů, sýrových pomazánek, do karbanátků, polévek a stejně jako petrželku i ke zdobení pokrmů.


Žádné komentáře:

Okomentovat