neděle 31. července 2016

Tvarohový koláč s jablky

Křehké těsto: 150 g hladké mouky, 80 g másla, 1 lžíce mléka, 1 žloutek, 20 g cukru
Náplň : 1 citrón, 750 g navinulých jablek, 3 vejce, 250 g žervé, 250 g šlehaného tvarohu, 100 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 40 g škrobové moučky, 100 g zakysané smetany
Ozdoba : 2 lžíce meruňkové zavařeniny, 1 lžíce mandlových lupínků

Mouku společně s máslem, mlékem, žloutkem a cukrem zpracujeme do těsta, zabalíme je do alobalu a dáme na hodinu do chladničky. Troubu předehřejeme.. Vymastíme dno formy a vyválené těsto do ní položíme. Několikrát propíchneme vidličkou, předpékáme asi 15 minut. Nastrouháme citrónovou kůru a vymačkáme šťávu. Jablka nakrájíme na tenké plátky, pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Oddělíme žloutky a bílky, ty ušleháme na tuhý sníh. Smísíme žervé, tvaroh, zakysanou smetanu, cukr, vanilkový cukr, škrobovou moučku, citrónovou kůru a žloutky. Opatrně vmícháme sníh. Na předpečený korpus rozprostřeme 2/3 jablkových plátů. Potřeme ochucenou tvarohovou náplní a pokryjeme zbylými jablky. Pečeme asi 50 minut. Koláč potřeme ohřátou meruňkovou zavařeninou. Posypeme mandlovými lupínky a necháme vychladnout. 

Žádné komentáře:

Okomentovat