středa 19. října 2016

Kuře s pórkem v páře

1 kuře nebo 4 stehýnka, 150g žampiónů, 1velký pórek, lžičku zázvoru, lžičku mletého kmínu, na špičku nože Glutasolu, sůl, 2 Lžíce bílého vína nebo destilátu (vodka, slivovice).
Kuře s kůží rozdělíme na menší porce. Nejprve oddělíme stehna a křídla a rozdělíme je v kloubech. Pak vyjmeme prsa a rozdělíme je napříč na několik menších kousků. Z žampiónů dokrojíme nožičky. Do mísy naskládáme porce kuřete, špalíčky pórku a žampióny. Navrch nasypeme koření, trochu soli, zbytek přidáme až v polovině vaření a Glutasol až ke konci. Vše zakápneme alkoholem. Mísu dáme na pařák do většího hrnce s vařící vodou a zakryjeme pokličkou. Vaříme asi 15 minut na silnějším plameni, aby se vytvořilo hodně páry. Pak oheň ztlumíme, a kuře zvolna vaříme v páře 2 až 3 hodiny (voda v hrnci by již neměla vřít). Po dovaření bude kuře po nořeno do šťávy plné chuti z koření a masa. Šťávou přelijeme buď porce kuřete nebo ji podáváme samostatně jako polévku.
Varianta : místo žampiónů můžeme použít jiné houby i sušené. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat celé ředkvičky, nebo kousky jiné čerstvé zeleniny a plátek uzeného masa.

Žádné komentáře:

Okomentovat