pondělí 16. ledna 2017

Chodské koláče dle babičky

1 kg hladké mouky, 0,5 kg polohrubé mouky, 0,5 lžíce soli, 600 ml mléka, 6 vajec, 40 dkg tuku, 30 dkg cukru, 2 ks droždí,
Na 15 ks koláčů přijde 1 balení mandlí a 1,5 balíčku rozinek. Rozinky naložit na několik hodin do rumu a mandle spařit vroucí vodou, po vychlazení oloupat a nakrájet na podelné 1/4. Tvaroh na 15 ks: 15 kostek tvarohu, 8 vajec, 23 lžic moučkového cukru, 8 balení vanilkového cukru, 8 lžic rumu, 300 ml mléka, šťáva z jednoho citronu, citrónová kůra
Mák na 15 ks: 0,9 kg máku, 1,4 l mléka nebo vody, 13 lžic moučkového cukru, 5 balení vanilkového cukru, 5 lžic rumu, skořice, citronová kůra
Povidla na 15 ks: 2 kg povidel + rum
Smíchat mouku, cukr a sůl. Uprostřed udělat důlek, nalít polovinu teplého mléka a  rozpustit kvasnice. Nechat vzejít kvásek. Pak přilít druhou polovinu mléka s rozšlehanými vejci a teplý tuk. Těsto hodně promíchat a nechat 1,5 hodiny nakynout. Pak si rozvážit koláče po 20 dkg a nechat opět nakynout (přikryté). Na pečící papír (s ryskou o průměru 26 cm -obkreslit podle pánve, kastrolu) rozválet koláč a nechat opět nakynout. Po nakynutí upravit okolky (tenké) potřít je žloutkem a zdobit. Zdobí se tvarohem a střídavě povidly, mákem, může se i oříškovou nebo jablkovou náplní. Náplně se dozdobují: tvaroh rozinkami, mák a povidla nakrájenými mandlemi. Po upečení posypeme kokosem a vanilkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat