čtvrtek 29. listopadu 2012

Tatarské maso


600 g vepřové kýty., 1 cibule., 4 stroužky česneku., 1 lžíce hořčice., 1 lžíce kečupu., sůl., mletý pepř., olej., 2 lžíce sterilované červené kapie., 2 kyselé okurky., worcester., 4 lžíce majolky., 2 lžíce strouhaného křenu., pažitka
Maso z kýty nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a na něm maso rychle osmahneme po obou stranách. Podlijeme teplou vodou (nebo vývarem) a dusíme pod pokličkou téměř do změknutí. Když je maso téměř měkké, přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a kyselou okurku, sterilovanou kapii, hořčici, kečup a pár kapek worcesteru. Trochu promícháme a necháme společně podusit asi pět minut. Poté odstavíme ze zdroje tepla.
Připravíme si tatarskou omáčku – buď použijeme kupovanou, do které zamícháme nastrouhaný křen, nebo si ji připravíme z majolky, do které kromě křenu přidáme i špetku soli, pár kapek citrónové šťávy, trochu pepře, lžičku drobně nakrájené cibule a lžíci mléka. Touto omáčkou přelijeme maso na talíři.
Jako příloha k masu jsou vhodné brambory – vařené s pažitkou nebo třeba opečené na másle.
Doba přípravy je do značné míry závislá na kvalitě masa – počítejte, že než maso změkne, bude to trvat asi hodinu a půl. Je to však doba, kdy můžete klidně dělat něco jiného a jen občas kontrolovat, zda se všechna tekutina neodpařila. Pokud ano, tak mírně podlévat teplou vodou nebo vývarem.

Žádné komentáře:

Okomentovat