čtvrtek 29. listopadu 2012

Pivovarský tokáň


600 g vepřového masa (kýta, ramínko)., 2 cibule., 5 stroužků česneku., (1 červená feferonka)., sůl., 4 lžíce oleje (sádla)., 3 lžíce hladké mouky., 1 gulášová kostka., 1 lžička sladké mleté papriky., 2 dl světlého piva., 1 zelená paprika (silnostěnná)., 4 lžíce strouhaného sýra.,
Vepřové maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na hranolky. Cibuli si oloupeme a nakrájíme, v kastrolu rozpálíme olej (nebo sádlo) a nakrájené maso na něm po všech stranách rychle osmahneme. Maso poprášíme moukou a necháme asi půl minuty za stálého míchání zasmahnout. Gulášovou kostku rozdrobíme do hrnečku, zalijeme horkou vodou a rozpustíme. Vše přilijeme k masu a zamícháme. Osolíme, přidáme mletou papriku, prolisovaný česnek a přilijeme pivo. Opět promícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme, až je maso měkké. Zatím si rozkrojíme papriku, odstraníme jadérka, papriku opláchneme a nakrájíme na proužky. Obdobně si připravíme i feferonku – vypadá hezky, když je feferonka červená a paprika zelená, ale na chuť to samozřejmě nemá vliv. Obojí přidáme asi pět minut před koncem úpravy masa, promícháme a ještě chvíli povaříme. Na talíři posypeme nahrubo strouhaným tvrdým sýrem. Podáváme s rýží (dobrá je i kari rýže).
Při přípravě dietnější varianty vynecháme mouku a můžeme také vypustit feferonku. Zbytek piva samozřejmě spotřebujeme k jídlu, některý ze strávníků jím určitě nepohrdne.

Žádné komentáře:

Okomentovat