drobenka: 4 lžice hrubé mouky, 3 lžic cukru a 1 lžíce másla borůvky
Mouku prosijeme do mísy se špetkou soli. V teplém mléce rozdrobíme droždí, přidáme cukr a mouku a necháme vzejít kvásek. Pak vlijeme do mouky, promícháme, přidáme vejce /nebo jen žloutky/ a tuk. Vymícháme hladké těsto, posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a dáme asi na hodinu vykynout. Pak je na vále rozválíme na plát, hrnkem vykrájíme koláče, dnem omočeným v mouce vymáčkneme středy, okraje potřeme bílkem,naplníme borůvkami, přidáme trochu cukru a posypeme drobenkou. Rozložíme na pomaštěný plech, necháme ještě chvíli vykynout a pak pečeme v předehřáté troubě při 200 st.C asi 20 minut, až okraje zezlátnou. Podáváme čerstvé, pocukrované moučkovým.
Žádné komentáře:
Okomentovat