pátek 5. srpna 2016

Věnečky, větrníky, banánky

¼ l vody., 4 vejce., sůl., 100 g tuku (nejlépe sádla)., 150 g hladké mouky., tuk na vymazání plechu.,
Žloutkový krém - 4 žlutky., ¼ l mléka., 2 lžíce rumu., 30 g škrobové moučky., 80 g moučkového cukru., balíček vanilinového cukru., 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku.,
Tmavá rumová poleva – 125 g ztuženého tuku., 3 lžíce vody., 3 lžíce rumu., 2 lžíce kakaa.,
Do vody dáme sůl, tuk a přivedeme k varu. Jakmile se začne voda vařit, stáhneme z ohně, vsypeme mouku a dobře promícháme. Potom přistavíme opět na oheň a za stálého míchání těsto krátce propařujeme. Těsto, které se začne oddělovat ode dna i stěn nádoby přendáme do misky a mícháme, než prochladne. Potom do něho postupně zapracujeme jedno vejce po druhém. Těstem naplníme zdobicí sáček s trubičko a na tukem dobře vymazaný plech tvoříme různé tvary. Plech vložíme do hodně vyhřáté trouby a po dobu prvních sedmi minut troubu neotvíráme. Po uplynutí této doby teplotu mírníme a zvolna dopečeme. Ještě teplé pečivo nožem rozkrojíme, necháme vychladnout a naplníme. Pocákáme polevou a necháme ztuhnout.
Žloutkový krém – Žloutky s mlékem, škrobovou moučkou, moučkovým a vanilinovým cukrem uvaříme na hustý krém. Necháme částečně vychladnout a zašleháme tuk a rum.
Tmavá rumová poleva – všechny suroviny dáme do kastrůlku, ve vodní lázni ozpustíme, ale nevaříme.
Tip – Pro změnu můžeme větrníčky přelít ovocnou (jahodovou, malinovou) omáčku příp. řídkou marmeládou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat