pátek 5. srpna 2016

„Schovaná“ jablka

Asi 20 kousků – 650 g polohrubé mouky., 200 g cukru., špetka soli., 2 vejce., 400 g studeného másla.,
Obloha – 150 g rozinek., 4 lžíce rumu., 2 kg nakyslých jablek., šťáva z citronu., 1 ½ balíčku vanilkového pudinku., 750 g smetany., 125 g cukru., balíček vanilkového cukru., žloutek.,

Z mouky, cukru, soli, vajec a na vločky nakrájeného chladného másla uhněteme hladké těsto, které vytvarujeme do koule, pečlivě je zabalíme do fólie a asi na 30 minut uložíme do chladu. Na oblohu přebereme a omyjeme rozinky, necháme je na sítu okapat a promícháme je s rumem. Jablka oloupeme, překrojíme, odstraníme jádřince a řeznou stranou pokapeme citronovou šťávou. Pekáček 35 x 40 cm velký vymastíme a vysypeme moukou. Naplníme polovinou těsta a vytvarujeme větší okraj. Místo po vykrojeném jádřinci naplníme rozinkami a jablka klenbou nahoru poklademe těsně vedle sebe na těsto. Pudinkový prášek utřeme se 150 ml smetany dohladka. Zbylou smetanu svaříme s cukrem a s vanilkovým cukrem, přidáme rozpuštěný pudingový prášek se smetanou, krátce povaříme a nalijeme na jablka. Druhou polovinu těsta vyválíme a plátem těsta přikryjeme jablka zalitá pudinkovou směsí. Okraj těsta přimáčkneme k okraji spodního dílu. Koláč pečeme asi 65 minut. Rozšleháme žloutek. 15 minut před dopečením jím celý koláč potřeme. Koláč necháme vychladnout, před podáváním můžeme ještě ozdobit šlehačkou.
Příprava asi 30 minut., pečení 65 minut., chlazení cca 30 minut., kousek asi 510 kcal., 5 g bílkovin., 27 g tuků., 60 g sacharidů. 


Žádné komentáře:

Okomentovat