pátek 5. srpna 2016

Ovocný koláč se smetanou

250 g hladké mouky, 1/4 lžičky soli, 1/2 kostky droždí, 100 ml vlažného mléka, 2 lžíce cukru, 1 žloutek, 2 lžíce strouhané citrónové kůry, 100 ml sójového oleje
Obloha : 200 g zmrazeného bobulového ovoce, 2 vejce, 125 ml smetany, 2 lžíce cukru, špetka skořice, olej na vymaštění
Mouku prosijeme do mísy, vytlačíme důlek, solí posypeme okraj mouky. V důlku promícháme droždí s mlékem a špetkou cukru. Přikryjeme a necháme asi 10 minut kynout. Přidáme zbytek cukru, citrónovou kůru a olej. Prohněteme do hladkého elastického těsta, asi 30 minut necháme vykynout do dvojnásobného objemu. Na pomoučněné ploše těsto nakonec ještě jednou důkladně prohněteme. Pečící troubu předehřejeme. Koláčovou formu vymastíme a vysypeme. Vykynuté těsto vyválíme asi na prst vysoko, vyložíme jím formu. Na těsto rozložíme ovoce mírně balené v mouce. Zmrazené ovoce můžeme nahradit plátky jablek nebo hrušek. Rozšleháme vejce se smetanou, cukrem a skořicí a nalijeme na ovoce. Koláč pečeme asi 40 minut. Podle chuti poprášíme teplý koláč moučkovým cukrem

Žádné komentáře:

Okomentovat