pátek 5. srpna 2016

Ledový dort s malinami

Asi 12 kousků – bezé – 3 bílky., špetka soli., 175 g cukru., lžička citronové šťávy.,
Obloha – 3 plátky bíle želatiny., 375 g malin., 75 g světlé čokolády., 5 žloutků., 125 g bílého vína., 120 g cukru., 400 ml smetany.,
Ozdoba – bílé čokoládové sypání., meduňkové lístky.,
Troubu předehřejeme na 100° C. Na dortový základ ušleháme bílky se solí a citronovou šťávu. Rozvírací formu o průměru 24 cm vyložíme pečicím papírem a naplníme sněhem. Povrch uhladíme. Vložíme na 2 – 3 hodiny do trouby a spíš sušíme než pečeme. Bezé uvolníme z formy a přendáme na dortový podnos. Želatinu dáme do studené vody nabobtnat. Maliny přebereme, polovinu rozmělníme. Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme v horké vodní lázni. Žloutek s vínem a cukrem ušleháme v horké vodní lázni do husté pěny, ve které rozpustíme želatinu. Necháme vychladnout. Smetanu ušleháme dopevna a přidáme do vaječné pěny. Krém rozdělíme na 2 porce. Do jedné zamícháme bílou čokoládu do druhé malinové pyré. Boční díl formy uzavřeme kolem bezé. Napřed základ stejnoměrně potřeme krémem s čokoládou, poté krémem s malinovým pyré a posypeme polovinou zbylých malin. Oba krémy lehce promícháme. Dort asi 3 hodiny mrazíme. Sejmeme boční díl, ozdobíme čokoládovým sypáním, zbylými malinami a meduňkovými lístky.
Příprava asi 50 minut., chlazení cca 3 hodiny., mražení cca 3 hodin., kousek asi 290 kcal., 7 g bílkovin., 15 g tuků., 30 g sacharidů. 

Žádné komentáře:

Okomentovat