pátek 5. srpna 2016

Jablkový rýžový koláč

Asi 16 kousků – 250 polohrubé mouky., 100 g cukru., špetka soli.., 125 g studeného másla., vejce., máslo a strouhanka na formu., pečicí papír a luštěniny
Obloha – vanilkový lusk., 100 g mléčné rýže., 80 g cukru., 400 ml mléka., 4 vejce., 250 g zakysané smetany., 60 g sultánek., strouhaná kůra z vyzrálého citronu., 600 g jablek., 4 lžíce citronové šťávy., 5 lžíc meruňkového džemu., 3 lžíce surového cukru.,
Smícháme mouku s cukrem a solí, přidáme na vločky nakrájené máslo a vejce. Nožem vše rozmělníme a promícháme. Rukama vytvarujeme těsto. Zabalíme do fólie a uložíme asi na 30 minut do chladu. Troubu předehřejeme na 180° C. Rozvírací formu důkladně vymastíme, vysypeme strouhankou a vyložíme těstem. Vytvarujeme 2 cm vysoký okraj. Přiložíme pečicí papír a rozprostřeme na něj luštěniny. Asi po 15 minutach pečení luštěniny a pečicí papír sundáme. Podélně rozřízneme vanilkový lusk a vyškrábneme dřeň. Dřeň i lusk, rýži cukr a mléko za stálého míchaní uvedeme do varu, snížíme teplotu, přikryjeme a krátce povaříme vanilkový lusk vyndáme. Vejce oddělíme. Žloutky smícháme se zakysanou smetanou a se sultánkami a citronovou šťávou zamícháme do rýže. Jablka oloupeme a překrojíme. Vykrojíme jádřince. Polovinu jablek nakrájíme na kostky, druhou na tenké plátky a pokapeme je citronovou šťávou. Z bílků ušleháme pevný sníh a střídavě s jablky nakrájenými na kostky vmícháme do rýže. Rýžovou směs navrstvíme na předpečený základ koláče a povrch střechovitě obložíme jablečnými plátky. Pečeme 180° C asi 50 minut. Po 35 minutách pečení potřeme jablka džemem a posypeme surovým cukrem. Nakonec koláč vyjmeme z formy a necháme vychladnout.
Příprava asi 40 minut., chlazení cca 30 minut., pečení 65 minut., kousek asi 290 kcal., 5 g bílkovin., 10 g tuků., 42 g sacharidů. 

Žádné komentáře:

Okomentovat