středa 24. srpna 2016

Jablková paštička s omáčkou ze sherry a skořice

Asi 12 kousků – 12 plátku toastového chleba.
Náplň – 500 g jablek., šťáva z citronu., 80 g cukru., 6 vajec., 500 ml smetany., 200 ml mléka., ½ svazečku máty (asi 6 snítek).,
Omáčka – 250 ml mléka., 6 lžic sherry., 2 lžičky skořice., 40 g cukru., lžička škrobové moučky.,Ozdoba – 100 ml smetany.,
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky. Krátce je podusíme s citronovou šťávou a 40 g cukru., necháme okapat a vychladnout. Troubu vyhřejeme na 120° C. Na základ paštičky opečeme nasucho dozlatova krajíčky toastového chleba. Boky i dno hranaté formy o délce 26 cm vyložíme pečicím papírem a poté toastovými krajíčky. Boky i dno hranaté formy o délce 26 cm vyložíme pečicím papírem a poté toastovými krajíčky. Na náplň smícháme vejce se smetanou, mlékem a zbylým cukrem. Mátové snítky omyjeme a otrháme lístky. Několik dáme stranou, ostatní i s jablky zamícháme do vaječné smetany. Vše nalijeme do formy a vložíme na 6é minut do trouby., paštičku necháme vo formě vychladnout. Na omáčku svaříme mléko se skořicí, 2 lžícemi sherry a cukrem. Ve 4 lžících sherry rozpustíme škrob, moučku a mícháme do mléka. Uvedeme do varu a necháme vychladnout. Paštičku vyklopíme na podnos, sloupneme papír a zase ji obrátíme na ozdobu ušleháme dopevna smetanu a ozdobně ji nastříkáme na paštičku. Dozdobíme mátovými lístky a podáváme s omáčkou.
Příprava asi 45 minut., pečení 60 minut., kousek asi 280 kcal., 8 g bílkovin., 11 g tuků., 35 g sacharidů.
Tip – Papír na vyložení hranaté formy na pečení si připravíme takto – na papír obkreslíme dno formy i boční stěny. Při střihání papíru přidáme na každé straně 2 cm. 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat