úterý 2. srpna 2016

Cappuccinové smetanové řezy

5 vajec, 115 g cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 50 g mouky, 50 g škrobu, 1 prášek do pečiva, 200 g nugátu, 3 lžíce rozpustné kávy, 1 l šlehačky, 3 balíčky ztužovače šlehačky, cca 2 lžičky kakaového prášku, cca 15 kusů čokoládových ornamentů

Oddělíme si žloutky od bílků. K bílkům přidáme špetku soli a lžičku vody a vyšleháme je do pevného sněhu, ke konci přidáme 75 g cukru a balíček vanilkového cukru. Vmícháme vaječná žloutek, na hmotu prosijeme mouku, škrob a prášek do pečiva a opatrně promícháme. Piškot roztáhneme na plech vyložený pečícím papírem, uhladíme a pečeme asi 12 minut. Piškot vyjmeme, vyklopíme na utěrku, po níž jsme rozsypali 2 lžíce cukru a z piškotu opatrně stáhneme pečící papír. Piškot necháme vychladnout a nakrájíme na dva obdélníky. Plát piškotu položíme na obdélníkový podnos s vyšším okrajem a přeloženým alobalem vytvoříme kolem dokola 8 cm vysokou ohrádku. Nugát necháme rozehřát, potřeme jím piškotový podklad a necháme ztuhnout. Espresso prášek a 700 g šlehačky ušleháme, přidáme ztužovač a zbylý cukr, jednu lžíci si schováme na později. Tuto espresso šlehačku rozetřeme na nugátovou vrstvu a shora zakryjeme druhým plátem piškotu. 150 g šlehačky a zbylou lžíci cukru ušleháme do tuha. Rozetřeme rovnoměrně na horní plát a necháme vychladnout. Dort posypeme kakaovým práškem a nakrájíme na rovnoměrné kousky. Zbývající šlehačku ušleháme do tuha a přidáme do ní vanilkový cukr. Naplníme jí zdobící sáček s hvězdicovou tryskou a na každý kousek naneseme šlehačku. Tu ozdobíme čokoládovým ornamentem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat