čtvrtek 18. srpna 2016

Bramboračka se sušenými houbami

Na 4 porce si připravíme: ½ kg brambor., 3 lžíce hrubě strouhané mrkve., 2 lžíce strouhaného celeru., lžíci strouhané petržele., cibuli., 20 g sušených hub., lžičku majoránky., lžičku čerstvé nebo sušené celerové natě., sůl., pepř., 2 stroužky česneku
Nejprve namočíme sušené houby alespoň na ½ hodiny do studené vody. Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na malé kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přivedeme k varu l vody, osolíme přidáme brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli a překrájené houby. Zamícháme a vaříme doměkka. Na jíšku rozpustíme v hlubší pánvi či kastrůlku tuk, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání osmahneme dočervena. Opatrně zalijeme ¼ l studené vody, rozmícháme, přes cedník nalijeme do polévky a hned zamícháme, aby se neutvořili žmolky. Polévku necháme asi pět minut vařit, občas zamícháme. Oloupeme česnek, utřeme nožem nebo prolisujeme a přidáme do hotové polévky. Okořeníme majoránkou, čerstvou či sušenou celerovou natí, pepřem a solí.
Doba přípravy zhruba 45 minut (bez doby čekání), porce asi 1220 kJ / 290 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat