pátek 5. srpna 2016

Americký tvarohový koláč

225 g polohrubé mouky, 200 g másla, 150 g cukru, 3 žloutky, strouhanou kůru z 1 citrónu a z 1 pomeranče, 1 balíček vanilkového cukru, 800 g plnotučného tvarohu, 5 lžic mléka, 3 vejce, 1 lžíce práškového cukru na posypání, průsvitnou fólii a tuk pro vymazání formy

Do větší mísy dáme 200 g mouky, 125 g nakrájeného másla, přidáme 1 žloutek, citrónovou a pomerančovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme hodinu odpočnout v lednici. Potom těsto rozválíme. Vymastíme dortovou formu, vložíme do ní těsto, několikrát je propícháme vidličkou a předpečeme asi 12 - 15 minut. Necháme vystydnout. Zbytek másla, cukr a vanilkový cukr utřeme do pěny. Dále přidáme tvaroh, mléko, zbytek citrónové a pomerančové kůry a utřeme do hladké hmoty, kterou spojíme s vejci, dalšími dvěma žloutky a moukou. Vymícháme krémovou hmotu. Zbylé těsto vyválíme opět mezi 2 fóliemi. Pásy těsta podélně rozpůlíme, vyložíme jimi dokola dortovou formu, okraje těsta přeložíme a pevně stiskneme. Formu naplníme krémem a v předehřáté troubě pečeme při mírné teplotě asi 10 minut. Potom teplotu snížíme a koláč pečeme dále 1 a 1/4 hod. Koláč před podáváním dobře vychladíme v lednici a posypeme práškovým cukrem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat